In ziua de 24 ianuarie 2011 Legatul Iasi al Ordinului European al Cavalerilor Vinului au desfasurat o intalnire de lucru la Restaurantul Trattoria da Vinci din Barlad la invitatia colegului nostru Dan Dobrovolschi. Cu aceasta ocazie am avut o degustare de vin destul de cuprinzatoare : 4 sortimente de la Crama Averesti si 4 sortimente de la Crama Garboiu. Alaturi de noi a fost Eugen Telisca din Legatul Bucuresti si totodata Director de Vanzari al Cramei Garboiu. Prin profesionalismul sau deosebit a reusit sa prezinte exceptional toate cele 8 sortimente, prezentarea sa aducand sau provocand discutii cat mai diverse, de exemplu toti cei prezenti au aflat informatii cu privire la asortarea mancarii cu vinul. Am inceput cu Crama Averesti intr-o ordine impusa de cele patru sortimente prezentate:
– Zghihara de Husi – sec
– Aligote – sec
– Feteasca Regala – demisec
– Cuvee Feteasca Alba + Feteasca Regala – demisec
Dupa ce gazdele au continuat in a face prezentari deosebite de preparate culinare, si Eugen a continuat prezentarile cu Crama Garboiu. A inceput bineinteles cu cele albe :
– Livia Plavaie – sec
– Livia Sarba – sec
Sarba este un soi unic, exotic, specific Vrancei. Acest vin sec din gama Livia este unul sprinten, cu o aciditate potrivita, dar care asigura ca e si corpolent, impresionand prin culoarea galben-verzuie, stralucitoare si frumoasa. Are un parfum intens de flori de cires si de piersica coapta, este usor si semiaromat. Se potriveste cu un meniu bazat pe preparate de pasare si legume insa aceasta Sarba este un vin suficient de viguros sa sustina si o friptura de porc. Temperatura potrivita pentru consum este la 10-11°C.
Ulterior am degustat doua vinuri din gama Bacanta:
– Merlot – sec
Acesta este un vin rosu demisec care arunca din pahar o culoare rosie intensa cu nuante rubinii. Aroma sa specifica, complexa se imbina perfect cu caracterul specific al acestui vin, care e discret si sugereaza mirosul de prune uscate. Feteasca Neagra din gama Livia este un vin robust si catifelat, cu o aroma ce aminteste de cea a coacazelor negre. Acest vin merge foarte bine cu o carne rosie sau de vanat. Acest vin castiga prin invechire si atunci apar usoare nuante de scortisoare. Se serveste cel mai bine la temperatura de 16–18°C.